"Együtt a közösségeinkért"
Közösségfejlesztés erősítése Hajós-Jánoshalma-Borota-Kéleshalom konzorciumban.

Közösségi interjú

A közösségi interjú célja az, hogy bekapcsolódásra, a közösség, a helyi társadalom életében történőcselekvő részvételre mozgósítson.

A kapcsolatépítés első lépése azok megkeresése, akiket a helyi közösségi élet néhány, általuk ismert vezetője jelentős helyi polgároknak, véleményformálóknak tart.

Jánoshalmán a közösségfejlesztő végezte az interjúk elkészítését és kielemzését. Az interjúk az intézményvetőkkel, gazdasági élet vezetőivel készültek. A közösségfejlesztő felkereste a városban működő klubokat és civil szervezeteket és azok vezetőivel és tagjaival beszélgetett. Rajtuk kívül természetesen a lakosság is adott interjút.

A településen összesen 30 db interjú készült az „Együtt a közösségeinkért” – Közösségfejlesztés erősítése Hajós-Jánoshalma-Borota-Kéleshalom című TOP-5.3.1-16-BK1-2017-00015 azonosító számú pályázat keretein belül. Az interjúk során az alábbi kérdések kerületek megkérdezésre:

  • Mit jelent Ön számára itt élni? (Mi a jó az itteni életben? Mi a rossz?)
  • Min változtatna és hogyan?
  • Ön mivel tudna hozzájárulni a változásokhoz?

Városunkban 2018.09.27 és 2018.11.02. között került sor az interjúk lebonyolítására. Összesen 30, a városban élő lakos került megkérdezésre. Készült interjú a Polgármesteri Hivatalban, az óvodában, az iskolában, a könyvtárban, több klubban. A lebonyolítás során minden megkérdezett készséggel állt a közösségfejlesztő rendelkezésére. A válaszadók minden tagja értékelhető és hasznos válaszokat adott, így kijelenthető, hogy az interjúkészítés sikeres volt.

Az alábbiakban az interjúalanyok válaszai alapján kiértékelésre kerültek az interjúk, ebből kerülnek bemutatásra azok a válaszok, amelyeket a legtöbben mondták.

A jánoshalmi emberek többségének azt jelenti itt élni, hogy itt születtek, itt éltek egész életükben vagy visszajöttek a városba. Az itteni életben a legtöbben azt szeretik, hogy mindenki ismer mindenkit. Ez több interjúnál nagy hangsúlyt kapott. Az itt élők azt nem tartják jónak, hogy sok fiatal elmegy a városból és nincs sok munkahely. A válaszolók több, mint fele az emberek hozzáállásán, gondolkodásmódján változtatna. Probléma, hogy sokan nem mennek el a rendezvényekre és valamiképpen őket szeretnék motiválni. A változásokhoz sokan úgy járulnának hozzá, hogy elmennek a rendezvényekre, illetve különböző rendezvényeket szerveznek. Sokan megemlítették, hogy a hagyományőrzésben is szívesen vállalnának feladatot.